Pagina's op IkLeerBIM

maandag 3 december 2012

Wall Finish - een alternatieve wens

Ik zou natuurlijk mijn vorige Post wat kunnen aanvullen, maar voor de duidelijkheid toch maar niet.

Een alternatief voor een Path is wellicht beter en fundamenteler. Je zal in Revit een uitgebreidere relatie tussen elementen moeten maken. Want zoals een wand een ruimte bepaald moet de ruimte (in basis) de wandafwerking bepalen. Het zou dus beter zijn om in een wand een afwerking op te nemen die bepaald wordt door de ruimte waaraan de wand grenst. En als het meerdere ruimtes zijn. Dat zoiets kan.
Dit werkt hetzelfde bij ander elementen in de ruimte, zoals kozijnen (in alle onderdelen), kolommen, Generic Models en Beams. Het materiaaleigenschap van het element is dus of 1 gekozen materiaal, of by Category, of by Room! De eerste mogelijkheid zorgt er meteen voor dat je uitzonderingen al in het element Type kan opnemen waardoor je weer sneller kan doorwerken.
Maak deze onderlinge relaties sterker. Dat een Wall Room Bounding kan zijn is goed, en dat er Reporting Parameters zijn is een hele stap. Maar we hebben een sprong verder nodig in deze richting. Dit opent namelijk een deur naar veel meer consistente BIM oplossingen en controle mogelijkheden. Zonder het verder uit te leggen noem ik: Brandwerendheid, geluidwerendheid etc. Lees eventueel hier verder, als je meer wil weten over de opbouw van een 'droom BIM' model.

Bij een Schedule zul je zowel de Ruimte afwerking als de Host moeten kunnen rapporteren. Hierdoor kun je ook kosten meenemen voor de laag tussen de afwerking en de Host. (voorbehandeling / egalistatie etc)

Verder zul je nu echt iets moeten verzinnen voor ruimtes die te pas en te onpas zichzelf willen updaten. Je moet dit tijdelijk uit kunnen zetten. Dit zorgt dat je sneller en beter kan wijzigingen in de plattegrond kan doorvoeren. En voorkomt ook problemen met dubbele relaties.

Wat wel een Path nodig heeft is een plafond koof. Dit is een wandafwerking Type en is tevens ‘Ceiling Bounding’ en kan zijn hoogte ontlenen aan de aansluitende Ceilings. En een Ceiling heeft net als een vloer een Span direction!

De wand afwerking kan vanzelfsprekend ook Stacked zijn. Hierdoor kan je een afwerking opsplitsen in de hoogte. In de lengte kan je net zo goed de wand even opknippen.


Hopelijk kan Sinterklaas dit ook nog meenemen. Het wordt zo langzamerhand al erg kort dag.

Geen opmerkingen:

Populaire berichten

Zoeken in deze blog